Title Image

Lawrence Fire Station #5

Lawrence Fire Station #5

Lawrence, Kansas

 

A new fire/emergency medical station and department headquarters that accommodates the needs of both groups without disrupting emergency response operations

 

SFS, in association with Sabatini Architects, worked with the City of Lawrence-Douglas County Fire and Medical Department representatives to understand space needs of both emergency response operations and administration, and the client’s goal that these functions have separate office spaces. The new 25,000 SF facility incorporates a four-bay drive-thru fire station with administration offices for the fire department. It sits along a center axis to allow the station and administration to each have an at-grade entry while working with the site topography. Sloped, metal roofs, stacked red brick, and prairie stone walls complement the adjacent University of Kansas campus buildings. Clerestory glazing provides natural light and reduces daytime lighting requirements. The station has living quarters for 16, including sleeping quarters, dayroom, kitchen, exercise, and quiet study.

Category

Public Safety